Μνημόνιο Συνεργασίας ΣΔΑΔΕ Παραρτήματος Βορείου Ελλάδας με AIESEC
Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Παραρτήματος Βορείου Ελλάδας – Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Συνάντηση Γνώσης 10 λόγοι για να είμαστε ξανά μαζί!

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι νέες πολιτικές στο χώρο της εργασίας και της ασφάλισης απασχόλησαν τη συνάντηση των στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού με τους επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, θεσμικών φορέων, συμβούλων επιχειρήσεων και ειδικών σε θέματα εργατικού δικαίου και ασφαλιστικών. Η εκδήλωση «10 λόγοι για να είμαστε μαζί» που πραγματοποίησε ο ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος) την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του DEREE στην Αγία Παρασκευή, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα σημαντικού αριθμού στελεχών.

Τα θέματα σχέσεων επιχειρήσεων και επιθεωρήσεων εργασίας, η ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών και σχέσεων με το δημόσιο καθώς και αυτά της εφαρμογής της φορολόγησης των παροχών, των αδειών και υπερωριών ήταν αυτά που συγκέντρωσαν πλήθος ερωτημάτων και τοποθετήσεων από την πλευρά των στελεχών που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Ανάμεσα στα αποτελέσματα της εκδήλωσης προέκυψε και η πρόθεση διοργάνωσης κοινών workshops ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ με τα μέλη του ΣΔΑΔΕ με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω οργανισμών και των επιχειρήσεων.

Έμφαση στα θέματα των συντάξεων και την ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών έδωσε ο Κώστας Παπαθανασίου, Υποδιοικητής του ΙΚΑ. Αναφερθηκε στο ενιαίο μητρώο υπόχρεων ΦΜΥ και εισφορών που αναμένεται να ισχύσει στο τέλος του 2015 καθώς και στη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος ασφαλιστικής ιστορίας συνταξιούχων από τον οργανισμό. Από την 1η Ιανουαρίου 2015, όπως δήλωσε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το «λευκό μητρώο» για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Μέσα από τις ερωτήσεις των στελεχών HR τέθηκε το θέμα του συνδυασμού της ιδιωτικής με τη δημόσια σύνταξη για το οποίο ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι είναι θέμα που αφορά το δημόσιο διάλογο.

Σε ένα μοντέλο ενεργητικής παρά παθητικής απασχόλησης στρέφεται σταδιακά η Ευρώπη σημείωσε ο Δημήτρης Μπουγιουκλής, Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΔ. Το μοντέλο αυτό, στρέφεται στην επιδότηση θέσεων εργασίας προκειμένου οι επιχειρήσεις να δίνουν πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης και ασφαλιστικής κάλυψης. Μεταξύ των αλλαγών που  επίκεινται στη λειτουργία του ΟΑΕΔ, είναι και ο ρόλος των συμβούλων του που θα παρακολουθούν πλέον τον εργασιακό βίο των απασχολουμένων.

Στην εναρμόνιση του ΙΚΑ με τις Επιθεωρήσεις Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Πανταζής, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου αποτελούν προτεραιότητες του οργανισμού και γι’ αυτό προβλέπεται στο μέλλον, νέα διαδικασία ελέγχου με προετοιμασία των ελεγκτών οι οποίοι θα διαθέτουν εξοπλισμό (laptop, κινητό και εκτυπωτή) καθώς και λίστα ελέγχου προκειμένου να δημιουργούν με ηλεκτρονικούς φακέλους ελέγχους στις επιχειρήσεις.  Ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στις μελέτες απλοποίησης διαδικασιών, εντύπων και δικαιολογητικών που διενεργεί ο οργανισμός.

Στη σημασία που δίνει ο  ΣΕΒ στον κοινωνικό διάλογο αναφέρθηκε από την πλευρά της η Ρένα Μπαρδάνη, Διευθύντρια του Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, σημειώνοντας παράλληλα και μια σειρά πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του 2014 με τη συμμετοχή Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΕΒ, ΣΔΑΔΕ, ΙΜΑΔ) μέσα από ομάδες εργασίας και workshops σε θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις αναφέρθηκε ο Δημήτρης Μπούρλος, Δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» δίνοντας έμφαση στις ενοποιήσεις ταμείων, τις επικουρικές συντάξεις καθώς και τις συζητούμενες αλλαγές επισημαίνοντας τον κίνδυνο διόγκωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης εξαιτίας της συζήτησης που έχει διαμορφωθεί εκ νέου και των αιτήσεων συνταξιοδότησης που αυτή προκαλεί.

Σε όλες τις αλλαγές που διαμορφώθηκαν μέσα στη χρονιά στα εργασιακά θέματα αναφέρθηκαν η Χρησηίς Πουλάκου και ο Κώστας Πηνιώτης, δικηγόροι, εταίροι της δικηγορικής εταιρίας PP Legal, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων ενώ η Χριστίνα Αγγελή, Δικηγόρος και ειδική επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, μίλησε για το ρόλο του Συνήγορου του Πολίτη στις Εργασιακές Διαφορές παρουσιάζοντας παραδείγματα από διάφορες επιχειρήσεις κυρίως σε θέματα παρενόχλησης.

Σταθεροποιητική τάση στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, η οποία προέρχεται τόσο από «πάγωμα» αυξήσεων, όσο και από τον σημαντικό περιορισμό των εταιρειών που προχώρησαν σε μειώσεις βασικών αποδοχών το 2014, σε σχέση με το 2013, διαπιστώνει η έρευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG, που παρουσίασε η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια, People Services της εταιρείας. Η έρευνα διαπιστώνει τάση μείωσης τόσο του ποσοστού των εταιρειών με μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους όσο και αυτών που προχωρούν σε μειώσεις αποδοχών ακόμη και για το 2015, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο των  αποδοχών και παροχών των εργαζομένων με τάσεις και προθέσεις  σταθεροποίησης. Η μείωση του μισθολογικού κόστους συνολικά και κατά άτομο και οι αντικαταστάσεις εργαζομένων από λιγότερα έμπειρα στελέχη αποτελεί επίσης τάση που διαμορφώνεται για τη χρονιά. Η Βερώνη Παπατζήμου αναφέρθηκε στις τάσεις που επικρατούν σήμερα και στον κλάδο του HR, παρουσιάζοντας τα επίπεδα αμοιβών και παροχών στα στελέχη σήμερα.

Στις τελευταίες εξελίξεις στα Φορολογικά θέματα και ιδιαίτερα τη φορολόγηση των παροχών αναφέρθηκε η Γεωργία Σταματέλλου, Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG. Οι παροχές και η φορολόγησή τους έχουν εξελιχθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό θέμα στην καθημερινότητα των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς συχνά οι επιχειρήσεις καταφεύγουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις προς το Υπουργείο για την αποσαφήνιση θεμάτων ενώ όπως παρατήρησαν στελέχη που συμμετείχαν στην εκδήλωση «συχνά χρειάζεται να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους απέναντι στα λογιστήρια» εξαιτίας των πολλών διαδικασιών που απαιτούνται.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Edenred, Adecco, Interamerican και Kariera.gr. Χορηγός φιλοξενίας ήταν το Αμερικανικό Κολέγιο Deree και χορηγός επικοινωνίας το HR Professional.

Σύνδεση

Χάσατε τον κωδικό σας;